Plus
Preizkusite premium račun
0   Izdelki
#
0,00 €
Prosimo, da za nakup izdelek dodate v košarico.

Prijavi se
NA NAŠE NOVICE

Da bi prejeli naše najnovejše novice in nasvete, vpišite svoj e-mail:

Infografika

Opozorilne luči prikazujejo aktivacijo različnih sistemov

Sodobni avtomobili so opremljeni s številnimi elektronskimi sistemi, kjer ima vsak svoje opozorilne indikatorje. Skupno je več kot sto simbolov prikazovanja v avtomobilu. Tukaj vam bomo povedali o njih podrobneje. Začnimo z znaki, ki prikazujejo, če je sistem prižgan ali ugasnjen.

Več
Priljubljene vrste motorjev v Evropi v prvi polovici 2018

Katere vrste motorjev so bile najbolj priljubljene v EU & EFTA državah v prvih šestih mesecih leta 2018?

Kolikšen odstotek teh motorjev je v avtomobilih? V kateri državi je največ avtomobilov, ki jih poganjajo alternativni viri energije?

Naša nova infografika vam bo predstavila vse odgovore na ta vprašanja.

Več

Priljubljeni avtodeli

Nasveti

Poliranje avta doma: ročno in s polirnim strojem

Za ljubitelje avtokozmetike je poliranje obvezen del vzdrževanja vozila v okviru olepševanja oz. detailinga avta. Je postopek popravljanja laka vozila, pri katerem z uporabo abrazivne zmesi odstranimo praske in ostale nepravilnosti. Večina lastnikov avtomobilov ga pogosto zanemarja in namesto tega uporablja zgolj sredstva, kot so voski in zaščite laka. Poliranje je bistveno za ohranjanje brezhibnega videza laka vašega avtomobila in preprečevanje nastanka rje. Najboljši način za dosego kar se da dobrega rezultata z ročnim načinom je izbira prave polirne paste, za še boljše rezultate in odpravo globokih prask pa je bolj smiselno strojno poliranje.

Več
Koraki postopka barvanja avta doma

Še preden se lotite barvanja, morate (če dela za barvanje ni mogoče odstraniti) najprej prekriti oz. oblepiti vse površine, ki jih ne želi pobarvati – okenska stekla in obloge, zrcalno vzvratno ogledalo, ročaji vrat itd. Te prekrijte z maskirnim trakom, ki mora biti popolnoma zglajen na robovih, saj bo v nasprotnem primeru barva pronicala skozi. Kolesa lahko lahko prekrijete s prevlekami za kolesa ali vrečami za smeti, motorni prostor pa s plastiko.

Več

Novice

Zakaj dizel izgublja priljubljenost v Evropi

Dandanes se kaže zmanjšano povpraševanje za dizelske avtomobile v Evropi. Obstaja sum, da bo ta težnja obstajala tudi v sledečih letih. Naj to nekoliko osvetlimo.

Več
Jaguar prvič osvojil naslov Evropski avto leta

Zmagovalec natečaja Avto let je bil predstavljen v Ženevi. Za leto 2019 je to Jaguar I-Pace električni terenec. Prvič je to nagrado prejel avtomobil te britanske blagovne znamke.

Več

Slovar

ABS

ABS (protiblokirni zavorni sistem) je sistem, ki preprečuje popolno blokiranje kolesa avta v primeru nenadnega zaviranja.

Več
Steptronic

Steptronic je sistem ročne menjave prestav pri samodejnem menjalniku. Razvil ga je nemški proizvajalec ZF Friedrichshafen AG leta 1996 na podlagi zasnove BMW. Mogoče ga je najti v avtomobilih BMW, Mini, MG in Rover. Menjalnik lahko upravljate z ročico prestavne ročice ali gumbi na volanu.

Več

Diagnostika

Tekočina za servo volan: kako jo izbrati in zamenjati

Uporabna doba servo krmiljenja je namenjena za celotno življenjsko dobo avtomobila, vendar le v primeru, da v sistemu ne pride do iztekanja delovne tekočine. Uporaba podstandardnega olja ali njegova nepravočasna zamenjava, sta najpogostejša vzroka za okvaro servo volana. Preberite naš članek in izvedite, kako se izogniti napakam pri izbiri in zamenjavi hidravlične tekočine.

Več
Pregretje zavornih diskov: simptomi, vzroki, rešitev težav

Ena izmed najbolj pogostih okvar zavornih diskov je njihovo pregretje. V primeru pregretja, temperatura diska doseže kritične vrednosti, tako da začne zavorna ploščica drseti po disku, učinkovitost zavornega sistema pa se zmanjša na minimum.

Več