• TRGOVINA
  • PARTNERS
  • CLUB
Preizkusite premium račun
0
Moja garaža
Dodajanje vozila
0
Izdelki #97-5935
0,00 €
Prosimo, da za nakup izdelek dodate v košarico.

Avtomobilski motor

5w30 ali 5w40: katero olje za motor je primernejše za zimo

Delovanje maziv neposredno vpliva na življenjsko dobo motorja. Zato se mnogi vozniki sprašujejo, kakšno viskoznost olja izbrati, da bi zagotovili zanesljivo zaščito motorja pred zimo. Tukaj smo ocenili lastnosti dveh najbolj priljubljenih vrst olja: 5w30 in 5w40, da bi ugotovili, katero je najboljše za uporabo v hladni sezoni.

Več

Priljubljene vrste motorjev v Evropi v prvi polovici 2018

Katere vrste motorjev so bile najbolj priljubljene v EU & EFTA državah v prvih šestih mesecih leta 2018?

Kolikšen odstotek teh motorjev je v avtomobilih? V kateri državi je največ avtomobilov, ki jih poganjajo alternativni viri energije?

Naša nova infografika vam bo predstavila vse odgovore na ta vprašanja.

Več

Zavore avtomobilov

ABS

ABS (protiblokirni zavorni sistem) je sistem, ki preprečuje popolno blokiranje kolesa avta v primeru nenadnega zaviranja.

Več

Okvare kolutnih zavor: znaki in vzroki

Zavorni sistem ima pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti v prometu. Eden glavnih elementov sistema so zavorni diski. Nenehno so izpostavljene velikim mehanskim in toplotnim obremenitvam. Lastniki avtomobilov morajo poznati glavne znake okvar v delovanju zavornih diskov, da jih lahko pravočasno ugotovijo in popravijo. Informacije o vzrokih za okvare jim pomagajo pri njihovem preprečevanju.

Več

Nasveti

Kaj pomenijo oznake na pnevmatikah?

Pnevmatike so eden izmed ključnih avtodelov. Razumevanje njihovih oznak je tako pomembno za vsakega voznika.

Zima se bliža in s tem tudi čas za zamenjavo letnih gum z zimskimi. Gre za eno najpomembnejših delov vozila, zato je še kako pomembno, da oznake na njih niso le nepoznan skupek črk in številk, temveč da vsak voznik ve, kaj pomenijo oznake na gumah. Vse o njih vam bomo razkrili v našem članku.

Več

Kako vem, kakšne dimenzije gum potrebujem?

Ker so pnevmatike tako zelo pomemben del avta, je dobro poznati njihove prave dimenzije. Pnevmatike so na voljo v različnih velikostih in zasnovah, večina avtomobilov pa je združljiva z več kot eno velikostjo. Zaradi tega je izbira pravih dimenzij pnevmatik za vaš avtomobil lahko kar zapletena, sploh če vam manjka ustrezno znanje. V tem članku vam bomo povedali, na kaj morate biti pozorni, da boste lahko sprejeli pravilno odločitev.

Več

Priljubljeni avtodeli

Kaj je vztrajnik: vrste, funkcije, simptomi okvare

Vztrajnik je eden izmed manj poznanih avtodelov, katerega funkcija ni razumljiva vsem voznikov. Gre za pomemben del pogonskega sklopa vozila, ki skrbijo za enakomerno dovajanje navora. V tem članku vam bomo predstavili glavna tipa in razkrili simptome in razloge okvar.

Več

Slab avtomobilski akumulator: simptomi in kako ga zamenjati

Akumulator skrbi za zagon motorja. Izvedite vse o znakih okvare in kdaj je čas za menjavo akumulatorja. Akumulator za avto je tisti avtodel, ki ga pozna prav vsak voznik in na katerega najprej pomislimo, ko avto ne vžge. Ker pa gre za tako pomemben del, mu je treba tudi sicer posvetiti več pozornosti in razumeti njegovo delovanje, da se lahko pravilno odzovemo v primeru pojava nevšečnosti. Težave z njim še ne pomenijo, da ga moramo takoj zamenjati.

Več

Slovar

Kakšna je obvezna avto oprema

Med avto opremo sodijo pomembni pripomočki, ki ščitijo našo varnost v prometu in so celo zakonsko predpisani. Varnost v prometu je ena izmed glavnih prioritet vsakega voznika. Le-ta ni odvisna le od brezhibnega stanja vseh avtodelov in delovnih tekočin, temveč tudi od ostalih pripomočkov, s katerimi mora biti opremljen vsak avto. Ali veste, kaj vse sodi med zakonsko predpisano obvezno opremo vsakega avtomobila?

Več

Zračna blazina

Zračna blazina (varnostna blazina) je pasivni varnostni sistem, namenjen čim manjši verjetnosti poškodb v primeru nesreče.

Več

Novice

Zakaj dizel izgublja priljubljenost v Evropi

Dandanes se kaže zmanjšano povpraševanje za dizelske avtomobile v Evropi. Obstaja sum, da bo ta težnja obstajala tudi v sledečih letih. Naj to nekoliko osvetlimo.

Več

Jaguar prvič osvojil naslov Evropski avto leta

Zmagovalec natečaja Avto let je bil predstavljen v Ženevi. Za leto 2019 je to Jaguar I-Pace električni terenec. Prvič je to nagrado prejel avtomobil te britanske blagovne znamke.

Več

Diagnostika

Infografika

Opozorilne luči prikazujejo aktivacijo različnih sistemov

Sodobni avtomobili so opremljeni s številnimi elektronskimi sistemi, kjer ima vsak svoje opozorilne indikatorje. Skupno je več kot sto simbolov prikazovanja v avtomobilu. Tukaj vam bomo povedali o njih podrobneje. Začnimo z znaki, ki prikazujejo, če je sistem prižgan ali ugasnjen.

Več

Število prodanih novih avtomobilov v 20 letih

Tukaj je zanimiva infografika, ki smo jo pripravili za vas. Iz nje lahko ugotovite, katere oblike avtomobilskih karoserij so izbrali vozniki zahodnoevropskih držav med letom 1998 in 2017. Na primer, opazi se sledeči trend: potreba po limuzinah v Evropi je upadla. Leto za letom, se nove avtomobile s to obliko karoserije vse manj in manj pogosto registrira: odstotek glede na skupno število novih registriranih avtomobilov je upadel iz 76 na 46 v 20 letih.

Več
Prijavi se na naše novice

Da bi prejeli naše najnovejše novice in nasvete, vpišite svoj e-mail: