Plus
Preizkusite premium račun
0   Izdelki
#
0,00 €
Prosimo dodajte izdelek v košarico za nakup

5w30 ali 5w40: katero olje za motor je primernejše za zimo

Prijavi se
NA NAŠE NOVICE

Da bi prejeli naše najnovejše novice in nasvete, vpišite svoj e-mail:

Delovanje maziv neposredno vpliva na življenjsko dobo motorja. Zato se mnogi vozniki sprašujejo, kakšno viskoznost olja izbrati, da bi zagotovili zanesljivo zaščito motorja pred zimo. Tukaj smo ocenili lastnosti dveh najbolj priljubljenih vrst olja: 5w30 in 5w40, da bi ugotovili, katero je najboljše za uporabo v hladni sezoni.

Kaj pomenijo označbe

Tudi v hudi zmrzali morajo olja, ki so namenjena zimski uporabi, ohraniti tekoče stanje v zadostni meri za mazanje hladnega motorja. Številke pred črko “W” označujejo temperaturo, pri kateri lahko črpalka za olje deluje brez težav in se ročična gred obrača z zadostnim navorom za vžig motorja. Črka “W” označuje, da se mazivo lahko uporablja v hladni sezoni. Številko za črko pa prikazujejo značilnosti visoke temperature, ki jih določajo zgornji in spodnji pragovi kinematične viskoznosti pri 100°C ter dinamične viskoznosti pri 150°C in hitrost strjevanja 106 s-1.

Proizvajalci uporabljajo različne dodatke za olja, da bi ustvarili univerzalne izdelke s širokim temperaturnim razponom. Ti dodatki zmanjšujejo odvisnost viskoznosti od temperature, vendar lahko vplivajo na druge lastnosti maziva.

Lastnosti olj 5w30 in 5w40

Lastnosti obeh maziv ob nizkih temperaturah so enake. Oba izdelka obdržita viskoznost optimalno za zagon motorja pri -30°C in tekoče stanje - pri -35°C. Vendar se razlikujeta v lastnostih pri zgornjih temperaturah. Kinematična viskoznost olja 5w30 je v razponu 9,3-12,5 mm2/s; dinamična viskoznost je 2,9 mPas. Za 5w40 so te vrednosti: 12,5-16,3 mm2/s in 3,5 mPas.

Vsak od teh izdelkov ima svoje slabosti in prednosti. Na primer, 5w40 mazivo oblikuje debelejšo in močnejšo plast olja, odlično tesni odprtine, je namenjen večjim obremenitvam in se ga zato pogosto uporablja pri močnejših in bolj zmogljivih športnih avtomobilih. Vendar zaradi visoke odpornosti na udarce to lahko vpliva na dinamiko motorja. Poleg tega, širši kot je razpon temperature, krajša je življenjska doba.

Obenem se mazivo 5w30 lažje črpa skozi mazalni sistem. Očisti dele motorja bolj učinkovito, prispeva k njihovem ohlajanju in varčni porabi goriva. Vendar, če pride do povečanja odprtin v tornih parih, lahko pride do uhajanja, če uporabimo to olje.

3 glavni nasveti za izbiro

  1. Če uporabljate vozilo v mestnih pogojih, pogosto čakate v prometnih zastojih, vozite pri visokih hitrostih in je vaš avtomobil star, potem kupite olje z viskoznostjo 5w40. Toda, če imate raje mirno vožnjo, varčnost pri porabi goriva in vam je ekološka prijaznost pomembna - izberite izdelek z označbo 5w30.
  2. Poleg viskoznosti je potrebno upoštevati tudi naslednje parametre pri izbiri maziva:
    • Kompozicija osnove olja. Za nekatere motorje so primerna le sintetična olja, za druge - le mineralna.
    • API in ACEA klasifikaciji. Tudi izdelki s enako SAE oceno viskoznosti se lahko razlikujejo po količini dodatkov, vsebnosti pepela in drugih parametrih. Vse te razlike se upoštevajo v teh sistemih klasifikacij.
  3. Zavedajte se, da je menjava olja 5w30 za olje 5w40 in obratno možna le, če to dovoljuje proizvajalec vozila. V nasprotnem primeru lahko pride do prezgodnjega uničenja motorja.

Zakaj je pomembno, da avtomobilski proizvajalec odobri motorno olje

Dejstvo je, da je viskoznost olja precej relativni parameter. Med delovanjem motorja se njegova temperatura nenehno spreminja. Zato se viskoznost maziva in njegova temperatura nenehno višata in nižata. Pri zasnovi motorja proizvajalci natančno izračunajo dinamiko lastnosti motornega olja in izberejo primeren izdelek, ki ustreza zahtevam za delovanje motorja v vseh načinih delovanja.

Na primer, pri zagonu motorja je oljna plast debelejša kot pri višji temperaturi motorja. Zato se trenje med stičnimi deli poveča. To spodbudi še hitrejše segrevanje motorja. Ko temperatura narašča, se viskoznost olja zmanjšuje, zato se zmanjšujeta tudi sila trenja in obremenitev na motor.

Če viskoznost olja preseže vrednost, ki jo določa proizvajalec, bo motor med zagonom podvržen prekomerni obremenitvi. To je posebej nevarni pri hitrem naraščanju rpm, ko stopnja strjevanje hitro naraste, vendar viskoznost ne ustreza trenutni temperaturi, kar lahko privede do pregrevanja motorja. Poleg tega nenehno delovanje pod visoko obremenitvijo lahko vpliva na življenjsko dobo. Prav tako lahko zaradi nenehnega pregrevanja mazivo hitreje oksidira.

Nižja viskoznost je prav tako nevarna. Torni pari se bodo obrabili veliko hitreje zaradi nezadostne plasti olja. Pri visokem rpm lahko pomanjkanje olja celo vodi v zatik motorja. Samo mazivo pa bo hitreje pošlo.

Zaključek

Maziva je vedno potrebno izbrati v skladu s tehničnimi priporočili proizvajalca avtomobila. Če ta dovoljuje uporabo olj različnih viskoznosti, potem dajte prednost izdelku, ki najbolj ustreza delovnim pogojem vozila, ter stanju njegovih sestavov in enot. Poleg tega ni dovolj le upoštevanje viskoznosti: kompozicija osnove olja in njegova klasifikacija v API in ACEA kategorijah sta prav tako pomembni. Izberite olje brez naglice, kupite ga pri AUTODOC in vaš motor avtomobila bo zanesljivo zaščiten med hladno sezono.

loader Prosim počakajte...