• TRGOVINA
 • CLUB
Preizkusite premium račun
0
Moja garaža
Dodajanje vozila
0
Izdelki #47-1921
0,00 €
Prosimo, da za nakup izdelek dodate v košarico.

Check Engine na armaturni plošči: vzroki za aktiviranje indikatorja in načini odpravljanja težav

Check Engine je indikator, ki signalizira okvare v delovanju motorja ali sorodnih sistemih. V sodobnih vozilih obvešča o okvarah sistema za vžig ali avtomatskega menjalnika, spremembah v številu vrtljajev motorja za določeno obdobje ali zgorevalni zmesi in tako naprej.

V načinu za normalno delovanje, ko vsi sistemi pod njegovim nadzorom delujejo normalno, utripa, ko obrnete ključ in se ugasne po zagonu motorja. Toda, če je lučka ves čas utripa ali začne med vožnjo nepričakovano utripati, morate preveriti določene sisteme in senzorje. Včasih lahko okvaro odpravite sami. Ampak, če ste ukrepali in Check Engine še naprej signalizira okvaro, boste potrebovali pomoč strokovnjakov.

9 vzrokov za utripanje lučke Check Engine

1. Uporaba goriva nizke kakovosti. V tem primeru začne lučka Check Engine običajno utripati takoj po polnjenju. Težavo lahko odpravite s prehodom na gorivo boljše kakovosti.

2. Razpad sistema za dovod goriva. Včasih lučka utripa, ko v sistem za dovajanje goriva iz nekega razloga pride zrak, na primer, če pokrovček za plin ne tesni.

3. Znižanje ravni olja. Če se signal za okvaro pojavlja le ob ogrevanju motorja, morda obstaja puščanje v njegovem mazalnem sistemu. V tem primeru temeljito preglejte prostor pod pokrovom motorja, preverite, ali na ohišju motorja obstajajo sledi olja. Če ugotovite puščanje, ga odpravite.

4. Okvara črpalke za gorivo ali zamašitev filtra za gorivo. Če želite preveriti njuno delovanje, je potrebno z merilnikom tlaka izmeriti tlak v vodu za gorivo. Če je pod tremi atmosferami, je potrebno pokvarjene elemente sistemov za oskrbo z gorivom popraviti ali zamenjati.

5. Kontaminacija elementov sistema za vbrizgavanje goriva. Izguba pretočne zmogljivosti šob za vbrizgavanje goriva negativno vpliva na delovanje motorja, ki je prikazano na potovalnem računalniku. V tem primeru je rešitev čiščenje komponent. To je mogoče storiti neodvisno, z uporabo posebnih aditivov, ali opravilo zaupati strokovnjakom.

6. Neuspel vžig v enem od valjev. Iskrenje v valju lahko preverite s pomočjo multimetra ali posebnega vžigalnega testerja s piezo elementom. Če ni iskre, boste morali natančno diagnosticirati takšne komponente kot so senzor ročične gredi, modul vžiga, tuljava, razdelilnik in vžigalne svečke, visokonapetostne žice in krmilna enota motorja.

7. Okvara vžigalnih svečk. Preglejte jih. Sledi olja ali goriva na področju navoja, onesnaženje vžigalne svečke z ogljikom, temno rjavi ali rumeni madeži na elektrodi ali izolacijskih površinah.

8. Okvara senzorja za kisik. Precej pogosto je, da Check Engine signalizira posebej glede njegove okvare. Včasih na okvaro senzorja nakazujejo fizični znaki, kot je velika količina saj ali umazanije na njegovi površini. Pokvarjen senzor je treba zamenjati.

9. Okvara katalizatorja. Eden od načinov za njegovo preverjanje je merjenje protitlaka z merilnikom tlaka v izhodni enoti. Ta ne sme presegati 10 kPa v prostem teku in 20 kPa pri 2500 vrtljajih na minuto.

Kdaj morate prenehati voziti

Včasih utripanje lučke Check Engine ni kritično nevarno. V takih primerih lahko voznik bolj temeljito diagnozo opravi v servisnem centru. Ampak včasih je vožnja v avtomobilu z utripajočo lučko Check Engine strogo prepovedana.

Avtomobil morate ustaviti takoj, če:

 1. Ena od naslednjih opozorilnih lučk utripa, skupaj z lučko Check Engine:
  • pregrevanje motorja
  • nadzor izpušnih plinov
  • nivo olja
  • nivo hladilne tekočine
 2. Opazite naslednje znake:
  • motor je začel vibrirati
  • nihanje števila obratov pogonskega sklopa v prostem teku
  • v kabini zavohate vonj po zažganem
 3. Število vrtljajev se ne dvigne nad določene številke, ko lučka utripa.

Zaključek

Če začne lučka Check Engine utripati med vožnjo, ustavite avtomobil in ugasnite motor. Nato odprite pokrov motorja, preverite delovanje zgoraj omenjenih sistemov in poskusite rešiti težavo. Če so vaši poskusi neuspešni, ocenite naravo opozorilne lučke in se odločite, ali je mogoče nadaljevati z vožnjo. Obiščite najbližji servisni center ali na pomoč pokličite ustrezno službo.

Kakorkoli že, aktivacije lučke Check Engine se ne sme prezirati. To ni samo nevarno, ampak lahko povzroči tudi draga popravila. Ustrezno pozornost namenjajte opozorilnim znakom, pravočasno odpravite manjše težave in vaš avtomobil vam bo služil dolgo časa.

Koristni videoposnetki v zvezi s temo:

Kaj storiti, če se prižge lučka za motor

4 razlogi, zakaj je prižgana tvoja lučka za motor

Priljubljene objave

Prijavi se na naše novice

Da bi prejeli naše najnovejše novice in nasvete, vpišite svoj e-mail: