• TRGOVINA
 • CLUB
Preizkusite premium račun
0
Moja garaža
Dodajanje vozila
0
Izdelki #62-1603
0,00 €
Prosimo, da za nakup izdelek dodate v košarico.

Hitrostni razredi gum

Pnevmatike so eden najpomembnejši delov vozila, zato je prav, da vozniki poznajo tudi oznake na njih.

Pnevmatike so izjemno pomemben element varne vožnje, poskrbijo pa tudi za pravo hitrost vašega vozila. Informacija, kakšno hitrost lahko prenesejo, je hitrostni razred pnevmatik. Ali veste, v katerega sodijo vaše pnevmatike?

Kaj pomeni hitrostni razred pnevmatike

Hitrostni razredi gum pomenijo največjo hitrost, ki jo pnevmatika lahko varno prenese, če vozi z odobreno nosilnostjo. Do te vrednosti proizvajalec jamči za brezhibno neprekinjeno delovanje s pravilnim tlakom v pnevmatikah. Merilec tlaka v pnevmatikah je poceni naprava, s katerim lahko preverite pravilnost tlaka v pnevmatikah. Pri višjih hitrostih obstaja nevarnost, da se pnevmatika preveč segreje in da se zaradi centrifugalne sile tekalna plast loči od karkase. Indeks hitrosti pnevmatike se preveri v preskusnem laboratoriju na preskuševalni napravi, kjer se hitrost vožnje pnevmatike povečuje za 10 km/h v intervalih po 10 minut, dokler ni dosežena določena najvišja vrednost.

Hitrostni razred pnevmatike najdete na bočnici pnevmatike. Črka na koncu kode je hitrostni razred pnevmatike. Če je koda npr. 235/40 R18 91V potem je prav črka V tista, ki označuje hitrostni razred. Za osvežitev znanja si oglejmo en primer. Gume 205 55 r16: 205 pomeni širino pnevmatike v milimetrih, 55 pomeni višino pnevmatike v odstotkih (%) glede na njeno širino, R pomeni konstrukcijsko izvedbo, 16 pomeni premer platišča v colah.

Kaj pomeni hitrostni razred pnevmatike

Hitrostni razredi pnevmatik

Hitrostni razredi gum so številni. Naslednji seznam vsebuje oznake od L do (Y):

 • L = 120 km/h: terenska vozila, lahka gospodarska vozila
 • M = 130 km/h: rezervna kolesa
 • N = 140 km/h: rezervna kolesa
 • P = 150 km/h
 • Q = 160km/h: hitrostni razred zimskih gum za vozila s pogonom na vsa kolesa
 • R = 170 km/h: manjša gospodarska vozila za težka bremena
 • S = 180 km/h: družinski kombiji, limuzine
 • T = 190 km/h: družinski kombiji, limuzine
 • U = 200 km/h: limuzine, kupeji
 • H = 210 km/h: športni kupeji, limuzine
 • V = 240 km/h: športna vozila
 • Z oz. ZR= 240 km/h+: športna vozila
 • W = 270 km/h: super športna vozila
 • Y = 300 km/h: super športna vozila
 • (Y) = 300 km/h+: super športna vozila

Hitrostni razredi pnevmatik

Hitrostni razredi za gume niso povezani izključno s hitrostjo, temveč tudi z udobjem vožnje, obrabo tekalne plasti, oprijemom in sposobnostjo vožnje v ovinkih. Pnevmatika z višjo oceno hitrosti bo imela boljši oprijem in zavorno moč, vendar morda ne bo imela tako dolge življenjske dobe in se ne bo tako dobro obnesla v hladnem vremenu/zimskih razmerah. Pnevmatike z razredi V, Z, W in Y so zato običajno primernejše za zmogljiva vozila za vožnjo v toplejšem podnebju. H hitrostni razred pa se pogosto uporablja pri športnih limuzinah in kupejih. Najcenejše gume za avto z dobro kakovostjo lahko najdete na spletni strani AUTODOC.

AUTODOC nasvet: Če menjate pnevmatike, lahko brez težav namestite pnevmatike, ki imajo višji hitrostni razred od vaših trenutnih pnevmatik. Nikoli pa ne smete namestiti pnevmatik z nižjim hitrostnim razredom, saj to povečuje tveganje za odpoved pnevmatik pri višjih hitrostih.

Hitrostni razred zimskih pnevmatik

V potrdilu o skladnosti vozila najdete podatek o dovoljenih pnevmatikah za vaš avto. Pnevmatike, ki imate nameščene, se morajo po kriterijih nosilnosti, hitrostnem razredu in velikosti ujemati s podatki, navedenimi v omenjenem dokumentu. Pri tem so izjema zimske pnevmatike. Hitrostni razred zimskih gum se mora ujemati s hitrostjo, ki je bodisi večja od maksimalne konstrukcijsko določene hitrosti vozila ali bodisi ni manjša od hitrosti 160 km/h (velja lahko tudi oboje).

V primeru največje konstrukcijsko določene hitrosti vozila, večje od hitrosti, ki ustreza hitrostnemu razredu zimskih gum, mora imeti vozilo na vidnem mestu pritrjeno opozorilno nalepko z določeno največjo hitrostjo zimskih pnevmatik. Primer: V dokumentu vozila je navedeno 195/65 R15 H (letna pnevmatika). Če je na vozilu nalepka z napisom "Maks. 190 km/h", se lahko na primer vozi z zimsko pnevmatiko 195/65 R15 T M+S. Indeks hitrosti pnevmatike in pravila za izbiro so opredeljena v zakonodaji EU (Direktiva 92/23/EGS). V skladu s temi predpisi ima lahko zimska pnevmatika nižjo hitrostno oznako, kot jo priporoča proizvajalec, vendar ne nižjo od indeksa Q.

ZAKLJUČEK:

Kot lahko razberemo, je hitrostni razred pnevmatike pomembna informacija, ki bi jo moral poznati vsak voznik. Z dobro informiranostjo lahko veliko pripomorete k varni vožnji in s tem k zaščiti drugih udeležencev v prometu.

TOP izdelki na to temo:

Priljubljene objave

Prijavi se na naše novice

Da bi prejeli naše najnovejše novice in nasvete, vpišite svoj e-mail: