• TRGOVINA
 • CLUB
Preizkusite premium račun
0
Moja garaža
Dodajanje vozila
0
Izdelki #13-5111
0,00 €
Prosimo, da za nakup izdelek dodate v košarico.

Kako izbrati letne pnevmatike?

Strokovnjaki priporočajo zamenjavo zimskih pnevmatik z letnimi, ko dnevne temperature ostanejo nad ničlo. V nekaterih državah lahko lastniki avtomobilov dobijo kazen zaradi uporabe pnevmatik, ki niso primerne za sezono. V tem članku vam bomo predstavili, zakaj je izbira pnevmatik tako pomembna, upoštevajoč vreme in kakšne pnevmatike je potrebno izbrati.

Zakaj moram zamenjati zimske pnevmatike za letne?

Zimske pnevmatike so iz mehkejšega gumene zmesi, ki bistveno povečuje stopnjo prilagodljivosti v stiku z vročim asfaltom. Zato je oprijem ceste zmanjša, tekalna plast se obrabi hitreje, kar povečuje tveganje za prazne pnevmatike med vožnjo čez ovire in zavorna pot se poveča. Poleg tega prekomerna mehkoba vpliva na vožnjo vozila. Zato se pri proizvodnji letnih pnevmatik uporablja trša zmes z nižjo vsebnostjo silikonovih polimerov.

Letne pnevmatike imajo drugačen vzorec tekalne plasti od zimskih. Poudarjeno ima vzdolžno smer, ožji utore in drugačno konfiguracijo žlebov, ki zmanjšuje nevarnost hidroplaninga, izboljša oprijem v suhih in mokrih pogojih, preprečuje deformacijo pnevmatike med zavijanjem, kratko zavorno razdaljo in odlično vodljivost.

10 nasvetov za izbiro in delovanje letnih pnevmatik

 1. Upoštevajte razmere, v katerih se uporablja avto, saj je lahko vreme v prehodnem času zelo nestabilno ter je temperatura podnevi in ponoči lahko zelo različna. Zato na primer, če uporabljate vozilo predvsem zjutraj in zvečer, ne hitite z nameščanjem letnih pnevmatik. Bolje je počakati, da povprečne dnevne temperature dosežejo 5-7°C in so bolj stabilne.
 2. Če uporabljate stare pnevmatike, preverite debelino tekalne plasti. Ne sme biti tanjša od 2,5-3 mm. V nasprotnem primeru bo stopnja oprijema na cesti nezadostna.
 3. Pnevmatike na pogonski osi se bolj obrabijo, zato zamenjajte sprednje in zadnje pnevmatike ob naslednji zamenjavi; in če to dovoljuje vzorec tekalne plasti, zamenjajte tudi desne z levimi. To bo pomagalo povečati raven nadzora avtomobila in podaljšati življenjsko dobo pnevmatik. Če se uporabljajo stare pnevmatike na eni osi, ter nove na drugi strani, je priporočljivo namestiti nova pogonska kolesa.
 4. Pri izbiri novih pnevmatik se prepričajte, da ste izbrali ustrezen vzorec tekalne plasti v skladu s pogoji delovanja vozila. Na primer, simetrične pnevmatike z vzorcem, ki nima smeri, bodo primerne za mirno vožnjo. So poceni, imajo dobro uravnotežene lastnosti in jih je mogoče obrniti. Asimetrične pnevmatike so najbolj vsestranske. Zagotavljajo dobro vožnjo vozila na suhih in mokrih površinah, zato so odlične za športno vožnjo. Usmerjene pnevmatike so potrebne, kadar pogosto dežuje, saj so zelo odporne na hidroplaning.

 1. Več časa, ko pnevmatike skladiščite, krajši je rok uporabe - gume se starajo. Zato je priporočljivo kupiti izdelke, izdelane najpozneje pred 1-2 leti.
 2. Trde pnevmatike so bolj odporne proti obrabi. Zato je, če z vozilom vsak dan premagujete velike razdalje, bolje izbrati to vrsto. Hkrati je treba opozoriti, da ima mehka guma boljšo oprijemljivost.
 3. Za kolesa iz lahke litine je potrebno izbrati pnevmatike z indeksom visoke obremenitve. Takšni izdelki so manj nagnjeni k bočnemu prediranju, vendar rahlo povečajo porabo goriva.
 4. Zamenjava koles v celoti je precej bolj ekonomična in praktična rešitev kot menjava zgolj pnevmatik. To lahko storite sami. Poleg tega se zmanjša verjetnost poškodbe pnevmatik med odstranitvijo in namestitvijo.
 5. Priporočamo izbiro širših pnevmatik od tistih, ki jih proizvajalec avtomobila priporoča za uporabo poleti. Take pnevmatike imajo večjo kontaktno površino. Upoštevajte pa, da je njihova nagnjenost k hidroplaningu lahko višja.
 6. Pnevmatike vam bodo služil dolgo časa, če se odločite za izdelke znanih blagovnih znamk, kot so Continental, Bridgestone, Dunlop, Goodyear, Michelin, Pirelli, Cooper. Ti proizvajalci imajo poleg proizvodnih in testnih objektov lastne raziskovalne centre, kjer aktivno razvijajo in vpeljujejo inovativne tehnologije. Njihova ponudba sestoji zgolj iz zanesljivih, visokozmogljivih, visokokakovostnih in  varnih pnevmatik.

Zaključek

Kakovost in zanesljivost pnevmatik neposredno vplivata na varnost v cestnem prometu. Nadzor nad vozila, njegove vozne lastnosti, zmogljivost terenske vožnje in zavorna razdalja so odvisne od njih. Zato morate razumno pristopiti k izbiri pnevmatik. Upoštevajte proizvajalčeva priporočila in naša navodila za preprečevanje napak pri izbiri in uporabi pnevmatik.

Priljubljene objave

Prijavi se na naše novice

Da bi prejeli naše najnovejše novice in nasvete, vpišite svoj e-mail: