• TRGOVINA
  • CLUB
Preizkusite premium račun
0
Moja garaža
Dodajanje vozila
0
Izdelki #18-0018
0,00 €
Prosimo, da za nakup izdelek dodate v košarico.

Kako podaljšati življenjsko dobo vaših pnevmatik

Kazalo vsebine

  1. Zakaj se pnevmatike prezgodaj obrabijo
  2. 6 nasvetov za preprečevanje prezgodnje obrabe pnevmatik
  3. Shranjevanje pnevmatik med sezonami
    1. Da bi se temu izognili, se držite 5-ih preprostih pravil
    2. Zaključek
    3. Kako podaljšati življenjsko dobo vaših avtomobilskih pnevmatik

Življenjska doba pnevmatik je odvisna tako od njihovih tehničnih lastnosti kot pogojev delovanja. Medtem ko lastnik avtomobila ne more vplivati na tehnične značilnosti, ki jih določi proizvajalec, ima še vedno možnost preprečiti prezgodnjo obrabo pnevmatik, s spreminjanjem njihovih pogojev delovanja. V tem članku bomo govorili o ukrepih, ki jih je potrebno sprejeti.

Zakaj se pnevmatike prezgodaj obrabijo

1. Vožnja pri visokih hitrostih. Preseganje indeksa hitrosti, ki ga opredeljuje izdelovalec pnevmatik, vodi do njihovega pregrevanja in včasih do popolne izgube tlaka. Ko premagujete oviro pri visoki hitrosti, je sila udarca veliko večja kot pri mirni vožnji. To znatno povečuje tveganje za zlom navoja kabla, vodi do neuravnoteženosti kolesa in poškodbe elementov vzmetenja. Prekoračitev dovoljenega indeks nosilnosti vodi do podobnih posledic.

2. Agresiven slog vožnje. Oster zagon in zaviranje se odražata v močni obrabi tekalne površine. Ob zavijanju pri visoki hitrosti, se zunanji del pnevmatike bolj obrablja. Pri zaviranju v sili z blokiranim kolesom se lahko obrabi površina, ki je v stiku s cestiščem.

3. Neprimeren tlak v pnevmatikah. Statistično se pnevmatike z ravnjo tlaka, 40 % nižjo od priporočene, obrabijo 60 % hitreje. So bolj izpostavljene pregrevanju, kar zmanjšuje zavorno učinkovitost in odpornost na obrabo. Poleg tega postanejo mehkejše, kar vodi k večji porabi goriva in ima negativen vpliv na vozne lastnosti vozila. V tem primeru so robovi tekalne površine bolj izpostavljeni obrabi. Previsoka raven tlaka povzroča zožitev stične površine in povečanje zavorne razdalje. V tem primeru se obrabi osrednji del tekalne površine.

4. Neskladnost z vremenskimi razmerami, v katerih deluje vozilo. Zimske pnevmatike, proizvedene iz mehkega materiala, so precej izpostavljene abrazivni obrabi. Letne pnevmatike pri nizkih temperaturah izgubijo elastičnost, kar znatno povečuje tveganje za pok pnevmatike, v primeru prebadanja.

5. Neravnovesje koles. Kot posledica neenakomernega vrtenja koles, se lahko pnevmatika na ločenih mestih, vzdolž celotne tekalne površine, obrabi.

6. Neuravnava koles. Življenjsko dobo zmanjšuje za 15-30 %. Opredeliti jo je mogoče kot enostransko obrabo pnevmatik.

6 nasvetov za preprečevanje prezgodnje obrabe pnevmatik

1. Redno preverjajte tlak v pnevmatikah. Po navadi dovoljen razpon tlaka opredeljuje proizvajalec pnevmatike, na njeni bočni oznaki. Tehnična dokumentacija vozila zagotavlja tudi posebne lastnosti, določene v skladu z modelom vozila, in dovoljene obremenitve. Običajno je dovolj, da se ujemajo številke; izberite povprečno vrednost in vzdržujte tlak v pnevmatikah na zadostni ravni. V povprečju je priporočljivo, da enkrat v dveh tednih preverite, če so pnevmatike prazne.

2. Preverite poravnavo koles. Na neupoštevanje geometrije vzmetenja pogosto kažejo posredni znaki, kot so čuden hrup pri vožnji, slabše upravljanje avtomobila, zapoznel odziv na krmiljenje, vleka na eno stran in neenakomerna obraba pnevmatik. Če opazite te znake, se takoj posvetujte s strokovnjaki, da odpravite okvaro.

3. Kolesa uravnovesite vsako sezono ali na vsakih 15000 km. Neravnovesje ne vodi le do prezgodnje obrabe tekalne površine, ampak se odraža tudi v poškodbah komponent vzmetenja. Če opazite nenavadne vibracije med vožnjo, se obrnite na vulkanizerje in uravnovesite kolesa.

4. Pred shranjevanjem vašega avtomobila za daljše obdobje, povečajte tlak v pnevmatikah. Če svojega vozila dolgo časa ne vozite, se lahko na tekalni površini pojavijo ploska mesta, kar lahko privede do opletanja koles med vožnjo. Da bi to preprečili, napolnite svoje pnevmatike do maksimalne dovoljene ravni.

5. Odpovejte se agresivni vožnji. Mirna vožnja, enakomerno pospeševanje in zaviranje bodo bistveno pomagali preprečiti prezgodnjo obrabo pnevmatik.

6. Pravočasno zamenjajte sezonske pnevmatike. Zimske pnevmatike so namenjene za uporabo pri temperaturah + 7 °C in manj, poletne pnevmatike pa za temperature + 7 °C in več. Ko povprečna dnevna temperatura en teden ostane na določeni ravni, pnevmatike zamenjajte.

Shranjevanje pnevmatik med sezonami

Pnevmatike imajo določeno življenjsko dobo, ki je ni priporočljivo preseči. To je običajno 5-7 let. Toda pnevmatike lahko izgubijo svoje prvotne lastnosti prej, če jih shranjujejte na neprimeren način.

Da bi se temu izognili, se držite 5-ih preprostih pravil:

1. Na mestu, kjer shranjujete svoje pnevmatike, vzdržujte enakomerno temperaturo, znotraj optimalnega razpona. Najboljša možnost je +15 °C. Če se dvigne nad +25 °C ali pade pod 0 °C, guma spremeni svoje lastnosti.

2. Pomembno je, da se izogibate znatnim nihanjem vlage in jo ohranjate znotraj 50-80 % razpona. Za to lahko uporabite posebne neprodušne vrečke.

3. Shranjevanje pnevmatik na prostem je dovoljeno, vendar ne za več kot mesec dni. Potrebno jih je zaščititi pred neposredno sončno svetlobo, vlago in umazanijo.

4. Pnevmatike je potrebno hraniti proč od grelnikov, olj, topil. Fluorescenčne sijalke ali druge naprave, ki proizvajajo ozon, so prav tako prepovedane.

5. Kolesne pnevmatike je mogoče shranjevati vodoravno ali obešeno. Pnevmatike brez koles se morajo shranjevati navpično. Enkrat na štiri tedne jih je priporočljivo obrniti, da spremenite osnovo. Obešanje pnevmatik brez koles ali hranjenje v kupih je prepovedano.

Zaključek

Če se držite priporočil proizvajalca dela, spremljate stanje komponent vzmetenja in se odpoveste agresivni vožnji, lahko znatno podaljšate življenjsko dobo pnevmatik. To ne omogoča le prihranka pri nakupu novega kompleta pnevmatik, ampak izboljšuje vaše udobje in varnost. Kupite pnevmatike odlične kakovosti v spletni trgovini AutoDoc, upoštevajte naša priporočila in življenjska doba vaših pnevmatik bo trajala tako dolgo, kot je mogoče.

Koristen video v zvezi s to temo:

Kako podaljšati življenjsko dobo vaših avtomobilskih pnevmatik

 

Priljubljene objave

Prijavi se na naše novice

Da bi prejeli naše najnovejše novice in nasvete, vpišite svoj e-mail: