• TRGOVINA
 • CLUB
Preizkusite premium račun
0
Moja garaža
Dodajanje vozila
0
Izdelki #55-2607
0,00 €
Prosimo, da za nakup izdelek dodate v košarico.

Kako pripraviti avtomobil na vročo sezono

Vpliv visoke temperature in direktnih sončnih žarkov je nevaren za številne avtomobilske sisteme in dele. Neenakomerno bledenje barve, pokanje plastičnih delov, pregrevanje motorja in okvara zavor - to niso vse težave, do katerih pride zaradi vročine. Zato avtomobil potrebuje dodatno zaščito poleti. Povedali vam bomo, kako jo zagotoviti in kakšne so posebnosti uporabe avtomobila v vročih dneh.

Kaj je potrebno storiti pred poletno sezono

 • Preveriti sistem hlajenja. V vročini deluje pod prekomernimi obremenitvami, saj visoke temperature v okolju povzročijo zelo negativne učinke na procese izmenjave toplote. Zelo pomembno je, da vsi deli delujejo brez napak: črpalka, termostat, senzorji in ventilator. V nasprotnem primeru pride do pregretja motorja. Nivo hladilne tekočine je potrebno preveriti prav iz tega razloga in ga dodati, da doseže potrebno raven. Cevi, pipe in spoji morajo biti pregledani: njihove okvare lahko vodijo v uhajanje hladilne tekočine. Nezadostna raven te tekočine poslabša učinkovitost celotnega sistema.
 • Očistiti hladilnik motorja. Njegova učinkovitost je sorazmerna z območjem izpiha zraka. Zato morajo biti celice hladilnika očiščene prahu, volne in insektov. Za to je potrebna demontaža enota in njeno pranje pod vodnim pritiskom. Ta postopek je potrebno zaupati strokovnjakom.
 • Opraviti diagnostiko klimatske naprave. Dobro počutje in pozornost voznika sta odvisni od temperature v notranjosti, kar neposredno vpliva na varnost na cesti. Diagnostiko sistema lahko opravimo sami z enostavno oceno učinkovitosti hlajenja zraka. Če se opazijo okvare ali neprijeten vonj v notranjosti avtomobila med delovanjem klimatske naprave, je potrebno poiskati strokovnjake, da poiščejo napako in jo odpravijo.
 • Prepričati se, da je zavorna tekočina uporabna. Slednja je tekočina, ki vpija vodo. Njena temperatura vretja se zmanjša, ko vsebuje preveč vode. To je posebej nevarno v pogojih z visokimi temperaturami, saj vodi v izgubo učinkovitega zaviranja.
 • Namestiti letne pnevmatike. Če ima vaš avtomobil zimske pnevmatike, jih morate zamenjati z letnimi. Zimske pnevmatike postanejo zelo mehke v stiku z vročim asfaltom in se prehitro obrabijo. Zaradi posebnosti vzorca, za katerega so značilne številne velike vdolbine in žlebovi, so lastnosti oprijema cestišča slabše kot pri letnih pnevmatikah. Poleg tega nezadostna trdota območja bankin vodi v težje upravljanje z vozilom.
 • Menjati zračni filter in filter za notranji zrak. Koncentracija prahu v zraku se v vročini zviša. Zamašeni filtrirni elementi ne morejo čistiti zraka. To vodi v izgubo moči motorja in povečano rabo goriva. Osebe v notranjosti pa občutijo neprijeten vonj, rošenje oken, rast patogenih bakterij.
 • Zatemniti okna. Vpliv neposredne sončne svetlobe je nevaren za dele v notranjosti: plastični elementi lahko razpokajo, guma izgubi elastičnost, usnje se posuši, barva obledi, zalepljeni spoji se razmaknejo. Sloj za temnenje oken lahko to reši: blokira do 99% UV-žarkov. Poleg tega lahko odbije do 63% sončnega sevanja, kar prepreči pregrevanje notranjosti. Vendar morate pri izbiri premaza upoštevati prenos svetlobe. Ta mora ustrezati standardom in dovoljenjem, ki jih opisuje zakonodaja države.
 • Kupiti posebne pripomočke. Poseben zaslon za odboj svetlobe s sesalnimi čašami bo zaščitila armaturno ploščo pred soncem, ko je avtomobil parkiran. Prekrivalo za karoserijo avtomobila bo pomagalo zaščititi njene zunanje elemente.

9 nasvetov AUTODOC za uporabo avtomobila poleti

 • Vedno skušajte parkirati v senci. Če nameravate parkirati za dalj časa, upoštevajte, da se senca premika s soncem. Če ni druge možnosti, odprite okna na obeh straneh: kroženje zraka bo znatno zmanjšalo temperaturo v notranjosti. Obrnite volan tako, da je njegov zgornji del spodaj. Posledično boste med vožnjo držali za bolj hladen del.
 • Če je bil avtomobil dalj časa na soncu, odprite vrata preden začnete voziti, da prezračite notranjost. Nato prižgite klimatsko napravo in postopoma povečujte njeno moč. Ko se temperatura zmanjša, lahko klimo nastavite na najnižjo moč in začnete voziti.
 • Uporabite senčnike. Ne bodo le zaščitili armaturne plošče pred pregrevanjem, temveč tudi zaščitili voznikove oči pred zaslepljujočo lučjo, kar poveča varnost pri vožnji.
 • Pravočasno odstranite umazanijo. Še posebej če gre za iztrebke ptic: ti vsebujejo organske kisline, ki uničujejo barvo in lak. Kemijske reakcije potekajo hitreje, ko so temperature višje.
 • Uporabite posebna sredstva za nego avtomobila. Na primer, losjon za usnjeno oblazinjenje ga bo naredilo mehkejšega, zaščitilo pred sušenjem in pokanjem. Vosek za karoserijo z UV-filtrom bo preprečil poškodbe barve in laka.
 • Odstranite pijače z mehurčki, spreje v pločevinkah, vžigalnike in baterije iz prtljažnika. Pri prekomernem pregrevanju lahko postanejo eksplozivni.
 • V ekstremnih situacijah vključite največjo moč grelnika in ventilatorja. To bo omogočilo takojnjo ohladitev motorja tudi, če temperatura v notranjosti avtomobila naraste. Ta metoda se lahko uporabi na primer v prometnih zastojih ali vožnji do ceste v primeru pregrevanja.
 • Nikoli ne pustite otrok in ljubljenčkov v avtomobilu. Tudi le za nekaj minut. To je zelo nevarno.
 • Imejte vodo pri roki. Pogosto pitje vam bo pomagalo preprečiti toplotni udarec in ostati osredotočeni, kar je zelo pomembno na cesti.

Zaključek

Pomembno je, da redno opravite diagnostiko, zamenjate potrošni material in odstranite majhne napake, da vaš avtomobil pravilno deluje ne glede na temperature v okolju. Številni propomočki in sledenje enostavnim pravilom vam bo pomagalo zaščititi vozilo pred pregrevanjem in vplivom neposrednih sončnih žarkov. Sledite našim nasvetom. Pomagali vam bodo, da boste vedno imeli udobje in varnost v vašem avtomobilu.

Priljubljene objave

Prijavi se na naše novice

Da bi prejeli naše najnovejše novice in nasvete, vpišite svoj e-mail: