• TRGOVINA
 • CLUB
Preizkusite premium račun
0
Moja garaža
Dodajanje vozila
0
Izdelki #70-8832
0,00 €
Prosimo, da za nakup izdelek dodate v košarico.

Načrtovanje potovalnih počitnic: kako pripraviti avtomobil za dolgo potovanje

Kazalo vsebine

 1. 11 korakov za varno potovanje
 2. 6 AUTODOC nasvetov za brezskrbno potovanje
  1. Zaključek
  2. Kako pripraviti vaš avtomobil na dolgo potovanje

Potovanje lahko postane fascinantna avantura in enkratna izkušnja. Vendar se lahko sprevrže tudi v resen preizkus. Vse je odvisno od tega, kako dobro ste se nanj pripravili. Berite naprej, da izveste kaj je potrebno pregledati in zamenjati v avtomobilu, preden se odpravite na potovanje in kaj vzeti sabo na poletne potovalne počitnice.

11 korakov za varno potovanje

 1. Preglejte kolesa. Najprej morate izmeriti globino profila. Najbolj priročen način za to je uporaba posebnega pripomočka - merilnik globine profila. V večini držav je z zakonom prepovedano uporabljati pnevmatike s preostalo globino profila 1,6 mm. Vendar je ta vrednost kritična. Strokovnjaki menijo, da je tudi pri globini profila 4 mm, tveganje za akvaplaning znatno večje. Ne pozabite, da se pnevmatike lahko obrabijo neenakomerno, zato morate opravljati meritve na različnih mestih in nato izračunati povprečno vrednost, če želite natančne rezultate.
  Poleg tega morate preveriti tlak v pnevmatikah in jih po potrebi napolniti. Upoštevajte, da morajo biti vrednosti tlaka v polno obremenjenem avtomobilu 10-15% višje od priporočil avtomobilskega proizvajalca. Natančne informacije o vrednostih tlaka v pnevmatikah najdete v navodilih za delovanje vozila. Ne pozabite: meritve opravite šele potem, ko se pnevmatike ohladijo.
  Vaša kolesa morajo biti tudi poravnana in uravnovešena. To izboljša vodljivost vozila in zmanjša porabo goriva.

 1. Preverite tehnične tekočine. Pred izletom morate preverite nivoje in stanje hladilne in zavorne tekočine, tekočine za pranje vetrobranskih stekel, motorno olje in gorivo. Dolijte ali zamenjajte jih po potrebi. Najbolj pogosti znaki, ki kažejo na potrebo po menjavi delovne tekočine, so njihovo temnenje, sprememba barve, plavajoči delci v tekočini. Poleg tega lahko kupite posebne testerje za analizo kakovosti tekočin, ki so uporabljene v avtomobilu.
 2. Preglejte dno avtomobila in prostor za motor. Tako boste lažje našli uhajanje v sistemih in enotah vašega vozila, na primer servo volan, sistem za hlajenje motorja in mazalni sistem ali menjalnik.
 3. Preglejte zavorni sistem. Najprej morate pregledati kolute in ploščice vizualno, nato izmeriti njihovo debelino. Komponente je potrebno zamenjati, ko je njihova debelina blizu minimalni vrednosti, ki je navedena v navodilih avtomobila.
  Potem se morate prepričati, da v sistemu ne uhajajo tekočine, tako da nekajkrat pritisnete na pedal zavore pri ugasnjenem motorju. Če je pedal gumijast, torej nima upora, je prišlo do okvare zavor.

 1. Preverite delovanje klimatske naprave. Visoke temperature slabo vplivajo na čuječnost voznika: čas odziva postane skoraj dvakrat daljši. Zato je zelo pomembno, da imate znotraj avtomobila ugodno mikroklimo.
 2. Zamenjajte zračni filter. To pomaga k učinkoviti uporabi moči motorja in zmanjša porabo goriva.

 1. Namestite nove metlice brisalnikov vetrobranskega stekla. Čista stekla so med bistvenimi komponentami varnosti na cesti. Zato se morate prepričati, da se metlice brisalnikov tesno prilegajo površini vetrobranskega stekla in ne puščajo madežev ali sledi.
 2. Očistite in prilagodite glavne žaromete, zamenjajte žarnice. Sčasome se na reflektorju nabere prah in zmanjša intenzivnost svetlobe. Priporočljivo je, da odstranite in očistite glavne žaromete enkrat vsake 2-3 leta. Poleg tega morate preveriti, če vse svetlobne enote pravilno delujejo: temne, bliskajoče ali utripajoče žarnice je potrebno zamenjati. Prav tako je potrebno nastaviti glavne žaromete: pravilna osvetljava je še posebej pomembna pri vožnji v neznanem območju.
 3. Privijte vijake in matice. Če na primer pride do ohlapnosti pritrdilnih elementov kolesa, se lahko kolo med vožnjo sname. Ni potrebno razlagati, kako je to nevarno.
 4. Preverite zobati jermen. Ne sme imeti razpok, oljnih madežev ali abrazij. Poleg tega mora biti dovolj napet. Če se ta element sname, bo povzročil nepravilno delovanje motorja, njegovo strganje pa bo imelo za posledico popolno okvaro motorja.
 5. Zamenjajte vžigalne svečke. Ne morete predvideti, kdaj bodo prenehale delovati. Zato je bolje zamenjati te dele pred izletom, če ste jih uporabljali že dolgo časa.

6 AUTODOC nasvetov za brezskrbno potovanje

 1. Prepričajte se, da imate pred izletom vse dokumente. Poleg navodil za vozilo in vozniških dovoljenj, boste morda, če se odpravljate v tujino, potrebovali tudi potne liste vseh potnikov.
 2. Če nameravate obiskati tuje države, preverite relevantne točke lokalne zakonodaje, vključno s prometnimi predpisi.
 3. Pred vožnjo se dobro naspite: vaša budnost vpliva neposredno na varnost na cesti.
 4. Preden vzamete kakšna zdravila, tablete proti bolečinam ali proti slabosti na primer, preučite navodila in se prepričajte, da ne vsebujejo sestavin, ki zmanjšujejo vašo čuječnost.
 5. S sabo vzemite dovoljšnjo zalogo pitne vode. Pomagala bo, da se izognete dehidraciji v primeru, da ostanete na cesti.
 6. Naredite seznam stvari, ki jih potrebujete s sabo vnaprej. Nujni izdelki vključujejo komplet za prvo pomoč, gasilni aparat, varnostni trikotnik, zaloge tehničnih tekočin in goriva. Poleg tega boste morda potrebovali svetilko, pokrivalo proti toči za avtomobil, posebne senčnike, škatlo z orodjem, polnilec za telefon, natisnjeni zemljevid, topla oblačila, odejo, vlečno vrv, tlačilko za pnevmatike z manometrom in druge stvari.

Zaključek

Nikoli ne morete predvideti težav, na katere lahko naletite med dolgim izletom. Tudi majhne okvare vozila se lahko sprevržejo v resne težave, če ste daleč od doma. Zato je potrebno narediti priprave na potovanje vnaprej. To ni tako težko: vse, kar morate storiti je, preveriti glavne sisteme avtomobila, zamenjati potrošni material in zbrati vrsto stvari, ki vam bodi prišle prav med izletom.

Koristen video v zvezi s to temo:

Kako pripraviti vaš avtomobil na dolgo potovanje

 

Priljubljene objave

Prijavi se na naše novice

Da bi prejeli naše najnovejše novice in nasvete, vpišite svoj e-mail: