• TRGOVINA
 • CLUB
Preizkusite premium račun
0
Moja garaža
Dodajanje vozila
0
Izdelki #93-1078
0,00 €
Prosimo, da za nakup izdelek dodate v košarico.

Nasveti za zimsko vožnjo

Kazalo vsebine

 1. 5 glavnih težav na zimski cesti
 2. 12 nasvetov AUTODOC za varno vožnjo pozimi
  1. Zaključek
  2. 5 avtomobilskih nasvetov za zimski dan

Med vožnjo v hladni sezoni je potrebna posebna zbranost voznika. Če umaknete pozornost s ceste le za nekaj sekund, lahko to vodi v prometno nesrečo. Tukaj vam bomo povedali, na kaj morate paziti na cesti pozimi in kako se izogniti težavam.

5 glavnih težav na zimski cesti

 1. Led. Oprijem koles na ledu je minimalen. Le en nepreviden premik - in avtomobil začne drseti. Poleg tega se zavorna pot na spolzki cesti znatno poveča.
 2. Sveže zapadel sneg. Prekrije in s tem skrije mnoge ovire, kar lahko vodi v prometno nesrečo.
 3. Snežna plundra. Pogosto vodi v splavanje - fenomen, ko se ustvari plast umazanije, snega ali vode med kotalno in cestno površino. Zaradi izgube kontakta s cestno površino avtomobil izgubi zmožnost zaviranja, pospeševanja ali manevriranja.
 4. Slaba vidljivost. Avtomobilska stekla se pogosto zameglijo ali zamrznejo zaradi snega, mraza ali temperaturnih sprememb. V teh pogojih je nemogoče ohraniti dobro vidljivost in oceniti situacijo. Poleg tega voznik zaradi zapadlega snega ne more identificirati prometnih znakov.
 5. Nizke temperature. V velikem mrazu pride do otrdelosti gume, iz katere so narejene pnevmatike. To vodi v oslabljen oprijem pnevmatike. Kontakt med kolesi in cesto postane manj zanesljiv, medtem ko se zavorna pot znatno poveča.

12 nasvetov AUTODOC za varno vožnjo pozimi

 1. Ne pozabite zamenjati letnih pnevmatik z zimskimi pred začetkom hladne sezone. Slednje so narejene iz posebne mešanice gume, ki ohrani elastičnost pri nizki temperaturi. Poleg tega gumijasta zmes zimskih pnevmatik vsebuje veliko silikona, kar izboljša oprijem na spolzki površini ceste. Vzorec profila je prav tako optimiziran za lastnosti mokre in spolzke ceste. Na primer, nekateri proizvajalci pnevmatik opremijo profil s posebnimi mikro črpalkami, ki absorbirajo vlago ledene površine.
 2. Pred vožnjo odstranite sneg iz avtomobila in odstranite led iz stekel. Posebna strgala/krtače se uporabijo za to, prav tako posebna kemična sredstva. Pomembno je, da se iz stekel popolnoma odstrani led. Pravočasno očistite blatnike snega in umazanije, ki se nanje nalagata. Ko zamrznejo, zmanjšajo možnost zavijanja koles. Bodite previdni, da začnete vožnje s snegom na strehi vozila: med vožnjo se raztrese in lahko ovira vožnjo avtomobila za vami. Poleg tega je potrebno očistiti tudi zunanje luči avtomobila, vključno s smerniki, s katerih je potrebno očistiti sneg in led. To pomaga ostalim uporabnikom cest, da vas opazijo.

 1. Izogibajte se nošenju zimskih oblačil med vožnjo. To znatno omeji vaše gibanje. Poleg tega prevelike jakne preprečijo zanesljivo pritrditev varnostnega pasu, kar lahko vodi v poškodbe v primeru prometne nesreče. Uporabite sistem klimatske naprave za doseganje udobne notranje temperature avtomobila. Velika oblačila zamenjajte za tanjše jakne ali jopič.
 2. Obdržite varnostno razdaljo do vozila pred vami. Lahko gre le za nekaj metrov pri počasni vožnji v prometnem zastoju, vendar razdaljo povečajte pri vožnji po avtocesti. Idealna razdalja med avtomobili mora biti 2-krat daljša kot hitrost, s katero vozite. Na primer, če se vaš avtomobil premika s hitrostjo 40 km/h, mora biti med vami in avtomobilom pred vami 80 m.
 3. Bodite pozorni na prometne znake na obeh straneh cestišča. To vam bo pomagalo pri orientaciji v primeru, da ne prepoznate znaka zaradi kupa snega.

 1. Bodite pozorni na manevre drugih voznikov: lahko delajo napake. Če opazite, da avtomobil za vami nima primerne varnostne razdalje, potem mu pustite, da vas prehiti, tako boste lahko imeli dovolj prostora za zaviranje, medtem ko on ne bo imel.
 2. Izogibajte se prehitevanju posebnih vozil. Na primer, vozila za čiščenje snega mečejo sneg, kar znatno zmanjša vidljivost. Prehitevanje je lahko zelo nevarno v teh primerih: širina očiščene ceste je ponavadi večja kot avtomobil, kar je težko opaziti.

 1. Če ne morete odpeljati zaradi zdrsavanja koles, obdelajte površino pnevmatik s posebnim sprejem za boljši oprijem na ledu. To bo omogočilo zanesljiv zagon tudi v primeru debele plasti ledu.
 2. Zavirajte pravočasno pred semaforji in križišči. Ta območja so zelo nevarna iz dveh razlogov. Prvi je stalno zaviranje, zaradi česar je površina ceste tam bolj spolzka kot drugje. Drugi je visoka verjetnost trkov z drugimi uporabniki ceste, ki lahko naredijo napako.
 3. Pri pospeševanju morajo biti kolesa poravnana, drugače lahko izgubimo oprijem koles.
 4. Pri načrtovanju zimskih počitnic se prepričajte, da je prtljaga pravilno zapakirana in varno pritrjena: v primeru prometne nesreče so lahko tudi majhni predmeti zelo nevarni zaradi vztrajnostnega momenta.
 5. Usvojite veščine manevriranja. Sledeče je lahko uporabno na spolzki cesti:
  • Če se avtomobil ne odzove na krmiljenje, vrnite volan v prvotni položaj in ga počasi obrnite še enkrat. Ostro obračanje volana do končnega položaja je prepovedano: to lahko vodi v popolno izgubo nadzora.
  • Za pravilno zavijanje naredite sledeče. Za preprečevanje zdrsa prednjih koles jih je potrebno pred začetkom manevra maksimalno obremeniti. Za to je potrebno hitro spustiti pedal za plin in obrniti volan v velikem kotu. Po začetku zavijanja rahlo pritisnite na pedal za plin.
  • Če želite odviti iz zdrsavanja z avtomobilom s pogonom na zadnja kolesa, morate obrniti volan v smer zdrsa in popolnoma izpustiti pedal za plin. Pri avtomobilih na 4-kolesni pogon je tudi potrebno obrniti volan v smer zdrsa, vendar se pedal za plin ne izpusti popolnoma, vendar le deloma. V primeru avtomobila s pogonom na sprednji kolesi, obrnite volan v želeni smeri vožnje in pritisnite na pedal za plin.
  • Možno je nadzorovati avtomobil s pomočjo pedala sklopke. Kratek pritisk nanj lahko ustavi avtomobil pri obračanju in zdrsavanju. V območjih pokritih s snegom, kjer ni dovolj trenja za začetek vožnje, lahko povečate hitrost motorja s tem, da izpustite pedal sklopke.
  • Za varno ustavljanje je primerna prekinitvena metoda zaviranja. Sestoji iz serij kratkih, hitrih in ponavljajočih pritiskov na pedal zavore. Ta metoda omogoča postopno zmanjševanje hitrosti avtomobila in obenem preprečevanje zdrsa koles.
  • Istočasno pritiskanje na pedal za plin in zavoro pri avtomobilih s pogonom na sprednji kolesi omogoča nadzor nad zdrsavanjem. Podobni manevri se lahko izvajajo tudi z uporabo mehanizma parkirne zavore.

Zaključek

Zimska cesta je polna nevarnosti. Vendar to ne pomeni, da mora avtomobil ostati v garaži do lepših dni. Resnično boste uživali v zimski vožnji, če boste pozorni na druge uporabnike ceste, vzdrževali dobro delovanje avtomobilskih sistemov in enot ter nenehno izboljševali svoje sposobnosti vožnje in sledili našim priporočilom.

Koristen video v zvezi s to temo:

5 avtomobilskih nasvetov za zimski dan

 

Priljubljene objave

Prijavi se na naše novice

Da bi prejeli naše najnovejše novice in nasvete, vpišite svoj e-mail: