Plus
Preizkusite premium račun
0   Izdelki
#
0,00 €
Prosimo, da za nakup izdelek dodate v košarico.

Pripravite svoje vozilo na zimo: nasveti strokovnjakov

Prijavi se
NA NAŠE NOVICE

Da bi prejeli naše najnovejše novice in nasvete, vpišite svoj e-mail:

Avtomobil in njegovi sistemi med hladno sezono potrebujejo posebno pozornost. Veliko komponent in sistemov avtomobila mora delovati pod dodatno obremenitvijo, zaradi katere lahko pride do nenadne okvare. Da bi to preprečili, vam ponujamo nasvete za pripravo avtomobila na hladno sezono.

Kaj je potrebno preveriti v avtomobilu, preden se začne hladno vreme

 1. Akumulator. Zaradi znatnih upočasnitev kemijskih reakcij v mrazu se njegova zmogljivost zmanjša v povprečju za 20-50 %. Problem se še poveča, ker je obremenitev akumulatorja v zimskem času večja zaradi mnogih vključenih naprav. Zagon motorja zahteva nekajkrat več energije. Star akumulator morda ne bo več kos vsem nalogam. Zato je potrebno preveriti stanje te enote, po možnosti v servisnem centru. Verjetno ga bo potrebno napolniti ali očistiti sulfate iz akumulatorskih plošč. Če je akumulator iztrošen, ga je potrebno zamenjati.

AUTODOC nasvet. Priporočljivo je izbrati AGM akumulatorje z elektroliti v gel stanju. So bolj učinkoviti pri nizkih temperaturah in bolj odporni na vibracije. Zapomnite si: pozimi tudi nov akumulator potrebuje večkratno polnjenje s pomočjo posebnega polnilnika.

 1. Zaganjalnik in alternator. Če je zaganjalnik pokvarjen, potem se lahko akumulator hitreje izprazni. Alternator s slabšim delovanjem povzroči stalno praznjenje akumulatorja, kar vodi do odvajanja aktivne snovi in sulfatizacije plošč.

AUTODOC nasvet. Redno preverjajte jermen alternatorja, njegovo napetost. Razpokan, obrabljen, naoljen ali nenapet jermen so najpogostejši razlogi za praznjenje akumulatorja.

 1. Sistem klimatske naprave. Vaše udobje za volanom je odvisno od temperature v notranjosti avtomobila. Prepričajte se, da sta grelnik ali klimatska naprava v brezhibnem stanju, da se v potniškem prostoru zaščitite pred nizkimi temperaturami. Za to je potrebno preveriti, ali so cevi brezhibne, se prepričati, da črpalka in kondenzator dobro delujeta, in da zračni kanali ter ventilator niso ovirani. Bolje je, da diagnostiko opravijo profesionalci.

AUTODOC nasvet. Priporočljiva je menjava filtra za zrak v notranjosti pred začetkom zimske sezone. Ko je zamašen, je kroženje zraka ovirano, kar pogosto vodi v zameglitev oken. Ta težava je še posebej pomembna v zimski sezoni zaradi temperaturnih razlik.

 1. Tesnilo za vrata. Če so obrabljena, bo v prostoru za potnike hladno in mokro. Visoka vlaga lahko povzroči korozijo avtomobila. Poleg tega lahko vrata zamrznejo na okvir. Zato je potrebno zamenjati gumijaste elemente, če opazite, da so tesnila toga ali razpokana, da notranjost postane hladna ali se od vrat sliši pokajoč zvok med vožnjo po neravnem terenu.

AUTODOC nasvet. Občasno obdelajte tesnila s posebno silikonsko mastjo, da jih zaščitite pred temperaturnimi spremembami, mrazom in vlago.

 1. Pločevina karoserije in dno. Temperaturne spremembe, sredstva za odmrzovanje, sneg, umazanija in voda imajo uničevalen učinek na karoserijo in vzmetenje avtomobila. Pomladi lahko najdete velike korozijske madeže na mestih, kjer so bile prej manjše razpoke ali praske. Zato je potrebno tudi manjše napake odpraviti pravočasno, še posebno pred hladnim vremenom. Dno avtomobila je potrebno obdelati s posebno anti-korozijsko snovjo. Odkruške je potrebno pobarvati. Za avtomobilsko karoserijo so v prodaji polirna sredstva na osnovi polimerov. Z njimi bo površina sijoča in obdana z zaščitnim slojem.

AUTODOC nasvet. Če imate avtomobil v garaži, poskrbite, da se temperatura v notranjosti ne bo znatno razlikovala od zunanje temperature: v toplejših pogojih sredstva za odmrzovanje hitreje reagirajo s premazom na avtomobilu.

 1. Sistem za čiščenje in pranje oken. Pozimi so okna bolj nagnjena k umazanju, zaradi plundre in snega. Zato morajo brisalniki stekel dobro delovati. Preverite, če so šobe zamašene, prepričajte se, da gumijasti deli na metlicah brisalnikov niso togi ali razpokani. Dotočite tekočino antifriz, če je to potrebno.

AUTODOC nasvet. V hladni sezoni izberite zimske metlice brisalnikov vetrobranskega stekla. Njihovi gumijasti elementi so izdelani iz posebne vodoodporne gume, ki ne izgubi elastičnosti pri temperaturah pod ničlo. Kovinski elementi so zamenjani s plastičnimi - manj podvrženi zamrzovanju - ali zaščiteni s posebnim premazom. Nekatere različice brisalnikov stekel imajo vgrajen grelni element, ki preprečuje zamrznitev komponent na površino vetrobranskega stekla.

 1. Žarilne svečke. Njihove okvare lahko povzročijo težave pri zagonu motorja. Včasih je vžig motorja popolnoma onemogočen.

AUTODOC nasvet. Če pride do okvare ene svečke, obstaja velika možnost, da se bodo tudi druge kmalu pokvarile. Zato je potrebno zamenjati te rezervne dele v kompletu.

Kaj je nujno zamenjati

 1. Pnevmatike. Vožnja z letnimi pnevmatikami pozimi je prepovedana. Zato je potrebno zamenjati letne pnevmatike z zimskimi takoj, ko se temperatura nekaj zaporednih dni spusti pod 7 °C. Slednje so narejene iz mehkejše mešanice gume, ki ostane elastična pri nizkih temperaturah, njihov profil pa ima več vdolbin, ki poskrbijo za oprijem na mokri površini.
 2. Olje. Danes večina proizvajalcev avtomobilskih kemikalij proizvaja olje za vse sezone. Vendar, če uporabljate avtomobil v okolju z ekstreminim podnebjem, je verjetno potrebno zamenjati mazivo. Na primer, olje za vse sezone z viskozno oceno 25W-40 se ne sme uporabljati pri temperaturi pod -5 °C, 20W-40 - pod -10 °C. Ta olja postanejo pri nižjih temperaturah gostejša, kar poveča obremenitev na motor pri zagonu, obremenitev na zaganjalnik in porabo goriva.
 3. Dizelsko gorivo. Poletno dizelsko gorivo se zgosti pri temperaturi -5 °C. Ni ga mogoče uporabljati brez vnaprejšnjega segrevanja. Zaradi posebnih komponent zimsko gorivo obdrži fluidnost pri -35 °C, nekatere vrste - pri -55 °C.

9 pripomočkov in sredstev, ki vam lahko pozimi hitro pomagajo 

 1. Strgala za sneg in led s krtačko. Z njihovo pomočjo lahko enostavno očistite okna in karoserijo ledu in snega, ne da bi poškodovali barvo ali opraskali stekla. So nepogrešljivi, če imate avtomobil parkiran zunaj.

 1. Sredstva proti zameglitvi. Vsebujejo kemične sestave, ki oblikujejo nevidni zaščitni sloj na površini stekla, ki prepreči kondenzacijo vlage.
 2. Sredstva za odmrzovanje ključavnic. To je posebno prodorno sredstvo, ki pomaga pri odklepanju zamrznjene ključavnice. Pogosto se ga uporabi za preprečevanje zmrzovanja.
 3. Lopata. Je nepogrešljiva, ko je potrebno odstraniti sneg pod kolesi avtomobila, ki je obstal na cesti. Priporočljivo je imeti 2 lopati v prtljažniku: pravokotno in okroglo koničasto. Prva je primerna za čiščenje večjih zasneženih površin. Slednja pa bo potrebna pri odstranjevanju snega pod dnom avtomobila.

 1. Podloga za speljevanje. Postavi se jo pod kolo, ki drsi na zasneženi ali spolzki cesti.
 2. Prekrivala za sedeže. Zaščitijo blazine pred umazanijo in služijo kot dodatna plast, zaradi katere so blazine toplejše, ko se vsedete. Priporočamo tudi nakup prevlek za blazine z možnostjo gretja za bolj udobno vožnjo.
 3. Kabli za vžig. Pomagajo pri vžigu avtomobila s pomočjo drugega avtomobila, če imate prazen akumulator. Izberite debele žice z velikimi kleščami: če obstaja najmanjši upor v tokokrogu, se vsa elektrika porabi za segrevanje žice in ne za zagon motorja.

 1. Vlečna vrv. Z njo si boste pomagali, če obtičite v snegu.

 1. Sredstvo proti ledu. To je kemično sredstvo, ki deluje kot odmrzovalnik. Na primer, koristi pri odstranjevanju ledu na vhodu v garažo.

Zaključek. Veliko okvar, ki jih poleti ne opazite, se pokažejo pozimi zaradi ekstremnih delovnih pogojev. Za preprečevanje okvare avtomobilskih sistemov ob najbolj neprimernih trenutkih in obtičanju daleč stran od civilizacije, je priporočljivo pregledati avtomobil - najbolje v servisni delavnici - preden vreme postane hladno. Pravzaprav ste lahko prepričani v svoje vozilo, če vse njegove enote in sestavi dobro delujejo in so uporabni pripomočki na voljo.